Εμμανουήλ Διακομανώλης MD, PhD Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και
Γυναικολογικής Ογκολογικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Athens Colposcopy Courses

Ευρωπαϊκός συντονισμός

Τα εκπαιδευτικά Σεμινάρια Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου που οργανώνονται κάθε χρόνο στην Αθήνα από τον Καθηγητή κ. Ε. Διακομανώλη, έχουν γίνει πλέον θεσμός και έχουν επηρεάσει αποφασιστικά τις αντιλήψεις που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα στον τομέα αυτό της Γυναικολογικής Ογκολογίας. Η επιστημονική αυτή δραστηριότητα αναγνωρίζεται και επίσημα σήμερα από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κολποσκόπησης (European Federation for Colposcopy-EFC) και τη Βρετανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου (British Society for Colposcopy and Cervical Pathology – BSCCP) για την εκπαίδευση και πιστοποίηση νέων γυναικολόγων στην κολποσκόπηση.

Τα τελευταία χρόνια έγινε ιδιαίτερη προσπάθεια βελτίωσης του εκπαιδευτικού μας προγράμματος και της αμεσότητας της διδασκαλίας με πολλές διαδραστικές συνεδρίες και τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης των ιατρών σε ειδικά κατασκευασμένα προπλάσματα.

Ο τρόπος διδασκαλίας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει δύο βασικές ενότητες.

Α. Το Πρακτικό Σεμινάριο (Hands-on Course), το οποίο πραγματοποιείται στο ΙΑΣΩ διαρκεί μία ημέρα και περιλαμβάνει:

  • εισαγωγικές ομιλίες,
  • διαδραστικές συνεδρίες και
  • videos σχετιζόμενα με την θεραπεία του CIN.

Έμφαση δίδεται στη διαχείριση και θεραπεία των ασθενών με HPV σχετιζόμενες αλλοιώσεις του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας.

  • Ακολουθεί το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου, το οποίο περιελάμβανε την άσκηση μικρών ομάδων ιατρών σε προπλάσματα, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιατρούς που συμμετέχουν να δοκιμάσουν οι ίδιοι διάφορες τεχνικές θεραπείας με αγκύλη διαθερμίας, LOOP, Laser CO2 και βελόνα διαθερμίας NΕΤΖ.

Β. Το Θεωρητικό Σεμινάριο Κολποσκόπησης ακολουθεί το πρακτικό και διαρκεί δύο ημέρες. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο ξενοδοχείο Hilton και προσφέρει την ευκαιρία σε όλους τους ιατρούς να ανανεώσουν τις γνώσεις τους και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνήθως διάφορες ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα της διάγνωσης και αντιμετώπισης των παθήσεων του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας, όπως π.χ.:

  • Κολποσκόπηση
  • HPV DNA testing και βιοδείκτες
  • Πρόληψη καρκίνου τραχήλου μήτρας
  • Αντιμετώπιση ιδιαίτερα δύσκολων περιπτώσεων όπως το αδενοκαρκίνωμα in Situ (AIS)
  • HPV σχετιζόμενες βλάβες στο αιδοίο και στον πρωκτό
  • HPV σχετιζόμενοι καρκίνου πέραν της γεννητικής περιοχής
  • Δύο διαδραστικές συνεδρίες (Interactive sessions), στις οποίες συζητούνται ενδιαφέρουσες κλινικές περιπτώσεις ασθενών

Εξετάσεις Πιστοποίησης στην Κολποσκόπηση

Εξετάσεις πιστοποίησης στην κολποσκόπηση είναι ένας νέος θεσμός που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Η ανάγκη πιστοποίησης σε εξειδικευμένους τομείς της ιατρικής και ιδιαίτερα στη γυναικολογία, έχει συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευση και ενημέρωση των γυναικολόγων στις εξελίξεις που αφορούν σε επίκαιρα θέματα, τα οποία σχετίζονται με την πρόληψη και θεραπεία των HPV σχετιζόμενων καρκίνων στη γεννητική περιοχή της γυναίκας.

Η μεγάλη επιτυχία και αποδοχή των επιστημονικών αυτών εκδηλώσεων από τους γυναικολόγους της χώρας μας είναι διαχρονική, γεγονός που υποδηλώνει την αναγνώριση της προσφοράς και την αξία της επικοινωνίας των γνώσεων που απορρέουν από τις επιστημονικές αυτές δραστηριότητες.
Ενδεικτικά παραθέτουμε τα προγράμματα των τελευταίων τριών χρόνων, 2013, 2014 και 2015 και χαρακτηριστικές ομιλίες που περιλαμβάνονται σε αυτά.

Προγράμματα

Επόμενο συνέδριο:

Το επόμενο συνέδριο παθολογίας τραχήλου θα διεξαχθεί 9-11 Ιουνίου 2016.