Εμμανουήλ Διακομανώλης MD, PhD Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και
Γυναικολογικής Ογκολογικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκπαίδευση

Απόσπασμα από την ιστορία της κολποσκόπησης στην Ελλάδα:

Το 1987, μια μικρή ομάδα ιατρών, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ενός νέου ιατρού, ο οποίος κατείχε την θέση του Επίκουρου Καθηγητή στην Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική του πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, να ιδρύσουν την Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας Τραχήλου & Κολποσκόπησης.

Στις 15 Μαίου του 1989 ανακοινώθηκε επισήμως η ίδρυσή της και ο κύριος Διακομανώλης εξελέγη πρώτος πρόεδρος της εταιρείας. Ως πρόεδρος ο κ. Διακομανώλης υπηρέτησε και προώθησε τους επιστημονικούς στόχους της νεοσύστατης εταιρείας από τις Πανεπιστημιακές θέσεις υπευθυνότητας που κατείχε τα επόμενα 15 χρόνια.

Στόχος της νεοσύστατης Επιστημονικής Εταιρείας ήτο η κλινική εφαρμογή νέων μεθόδων διάγνωσης και αντιμετώπισης πρώιμων μορφών καρκίνου τραχήλου μήτρας.
Νέες τεχνολογίες όπως οι ακτίνες Laser CO2 και πρόοδοι στην ηλεκτροχειρουργική με την εμφάνιση της αγκύλης διαθερμίας (LOOP diathermy), βοήθησαν στη μικροχειρουργική αντιμετώπιση σοβαρών προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο, κόλπο, αιδοίο και πρωκτό, βελτιώνοντας την ακρίβεια της χειρουργικής εκτέλεσης με πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Η Ελληνική εταιρεία παθολογίας τραχήλου και κολποσκόπησης έχει σήμερα Πανελλήνια και Πανευρωπαϊκή επιστημονική δραστηριότητα και συνεχίζει με επιτυχία και αισιοδοξία την πορεία της στο μέλλον.

Επιστημονική δραστηριότητα

Η πρώτη Επιστημονική εκδήλωση της εταιρείας έγινε στο Πολεμικό Μουσείο στις 20 Ιανουαρίου του 1999 με καλεσμένους τους Καθηγητές Albert Singer και τον γνωστό παθολογοανατόμο Malkom Anderson από το Λονδίνο. Τον επόμενο χρόνο οργανώθηκε το πρώτο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο κολποσκόπησης στο Μέγαρο Μουσικής με κύριο καλεσμένο τον Καθηγητή Frank Sharp του Πανεπιστημίου του Sheffield, UK.

Ακολούθησαν επιφανείς ξένοι προσκεκλημένοι ομιλητές όπως Joseph Jordan (UK), Charles Redman (UK), Jacob Bornstein (Israel), Christine Bergeron (France), Maggie Cruickshank (Scotland), Ulli Petry (Germany), Giovani Miniello (Italy), Xavier Bosch (Spain) και πολλοί άλλοι.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλά εκπαιδευτικά Σεμινάρια, για την άσκηση των γυναικολόγων της χώρας μας σε νεώτερους τρόπους πρόληψης και θεραπείας προκαρκινικών αλλοιώσεων του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας.