Εμμανουήλ Διακομανώλης MD, PhD Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και
Γυναικολογικής Ογκολογικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Στόμα

Εισαγωγή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία προκαλούν πρόσφατα στοιχεία που αφορούν τον καρκίνο της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας.

Ο ιός HPV, και ιδιαίτερα οι τύποι  HPV 16 και HPV 18, έχει αναδεχθεί ότι αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα καρκινογένεσης στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα.

Η συχνότητα των HPV θετικών καρκίνων στη στοματική κοιλότητα έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, όπως φαίνεται από διάφορες τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τις Σκανδιναβικές χώρες.

Ο βλεννογόνος της στοματικής κοιλότητας παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα επιθήλια και τους βλεννογόνους της γεννητικής περιοχής και κατά συνέπεια η παρουσία HPV τύπων στη στοματική κοιλότητα είναι αναμενόμενη και σχετίζεται με την ευρεία διάδοση εναλλακτικών σεξουαλικών συμπεριφορών, όπως το στοματικό σεξ (oral sex). 

Αντιμετώπιση

H μετάδοση μπορεί να γίνει από την άμεση επαφή του στόματος με τη γεννητική περιοχή ή από στόμα σε στόμα (deep kissing). Παρατηρήθηκε επίσης, αυξημένη συχνότητα καρκίνου της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας σε γυναίκες με ιστορικό προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνο τραχήλου μήτρας.

Ο έλεγχος γυναικών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου γίνεται με ειδικό κυτταρολογικό έλεγχο της στοματικής κοιλότητας και λήψη βιοψίας από συγκεκριμένες παθολογικές περιοχές, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, μετά από ειδική αξιολόγηση ύποπτων περιοχών.

Τα νέα αυτά δεδομένα, δείχνουν ότι οι HPV θετικοί καρκίνοι της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας ανήκουν σε μία νέα ομάδα καρκίνων οι οποίοι, δεν σχετίζονται με τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου που ξέραμε μέχρι τώρα, δηλαδή το κάπνισμα και το αλκοόλ και οι οποίοι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στη διάγνωση και αντιμετώπιση.